Veel Nederlanders zijn komend jaar meer kwijt aan zorgpremie

  • november 25, 2019

Zorgverzekeraars buitelden vandaag over elkaar heen met berichten over de verlaging van de zorgpremies. Maar doordat kortingen op collectieve verzekeringen deels verdwijnen, zullen veel verzekerden tóch meer kwijt zijn als zij niets veranderen aan hun huidige verzekering.

Zeven aanknopingspunten om goedkoper uit te zijn:

1. Goedkoper uit met je collectieve verzekering?

Ongeveer twee derde van de verzekerden in Nederland is collectief verzekerd. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) loont het voor 72 tot 90 procent om over te stappen. De reden: de kortingen op de collectieve verzekering worden gehalveerd van maximaal 10 naar 5 procent.

2. Past je zorgverzekering nog wel bij je?

Check ook of je zorgverzekering nog wel past bij je huidige situatie. Het aanvullende pakket dat je koos toen je kinderen kreeg, heb je nu misschien niet meer.

3. Is een aanvullend pakket wel nodig?

Houd er rekening mee dat je voor een aanvullend pakket maandelijks een bedrag moet neertellen. Twaalf keer dus. Bovendien moet je soms alsnog een deel van de kosten zelf betalen, bij een tandartsverzekering wordt bijvoorbeeld vaak een maximaal bedrag uitgekeerd.

4. Kan je eigen risico omhoog?

Het minimale eigen risico in Nederland is 385 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt tot een maximum van 885, kun je geld op je premie besparen.

5. Ben je ook tevreden met online contact?

Zit je helemaal niet te wachten op post van je verzekeraar, neem dan een online verzekering. ,,Dan heb je vaak dezelfde dekking, maar alleen digitaal contact. Dat is goedkoper.”

6. Kun je toe met een budgetpolis?

Verwacht je weinig zorgkosten en neem je genoegen met minder keus aan ziekenhuizen? Dan kun je geld besparen met een ‘budgetpolis’. Als je in een ziekenhuis terechtkomt waarmee je verzekeraar géén afspraak heeft gemaakt, kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

7. Heb je ruim voldoende spaargeld?

Zit je zo goed in de slappe was dat je de premie voor het hele jaar in één klap kunt missen, dan kun je korting krijgen. Het gaat om een kleine korting, maar dat is altijd nog meer dan de rente die je op je spaarrekening krijgt.

Recordaantal overstappers verwacht

Ieder jaar stappen ongeveer één miljoen Nederlanders over. Tot nu toe was 2013 het jaar met de meeste overstappers: toen koos 7,2 procent voor een nieuwe zorgverzekering. Onderzoeksbureau Ipsos verwacht dat voor 2020 een recordaantal mensen zal overstappen, vanwege het sneuvelen van de hoge kortingen op collectieve verzekeringen.

 

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers