We krijgen een ‘app-nek’

  • december 1, 2019

De toekomstige kantoormens staart de hele dag naar haar scherm, zit onderuitgezakt en verlaat haar bureau nauwelijks. Dus heeft hij een bochel, spataderen, rode ogen en eczeem. Het is de toekomst van de kantoormedewerker, zegt gedragsdeskundige William Higham. Hij laat zien hoe de kantoormens er over twintig jaar aan toe is als we niets veranderen.

William Higham laat met een wassen pop zien hoe een kantoormedewerker er over twintig jaar uit kan komen te zien als er niets verandert in onze werkomgeving en ons eigen gedrag.

Het doel is de moderne kantoormens waarschuwen, zegt Higham, en deze groep laten zien hoe zij er over twintig jaar uitzien als we zo slecht voor onze gezondheid blijven zorgen als nu, en de hele dag zittend ons werk uitvoeren.

Veel kantoormedewerkers hebben al last van één of meerdere kwalen, laat onderzoek onder 2.744 Nederlanders zien. Dat werd uitgevoerd in opdracht van Fellowes, een bedrijf dat kantoren helpt te innoveren.

De helft van de Nederlanders die in loondienst werkt en een kantoorfunctie heeft, heeft wel eens lichamelijke klachten door het werk, zeggen de ondervraagden. Dat gaat met name om een pijnlijke rug (50 procent), een stijve nek (49 procent), hoofdpijn en pijnlijke schouders (beide 45 procent).

Geen tijd voor pauzes

Een op de vijf kantoormedewerkers zit de hele dag achter zijn bureau (18 procent), en 65 procent zegt behoefte te hebben om wat tijd bij het bureau vandaan te spenderen. Waarom ze het dan niet doen? 63 procent heeft er geen tijd voor. Die moet je dan dus maken, zegt Higham. “We zien dat ons lichaam verandert door de jaren heen. We worden dikker. We hebben vaker nekklachten en moeite onze nek te strekken, wat een bochel veroorzaakt.”

We hoeven geen zware dossiers meer te tillen of naar het kopieerapparaat te lopen, en in plaats van naar collega’s toe te lopen, sturen we een mailtje.” The best posture is the next posture, zegt Higham: zorg dat je houding steeds verandert. Als je ’s ochtends met de trein reist, zie je mensen kijkend op hun telefoon naar binnen stappen, de hele treinreis blijven kijken en als ze uitstappen kijken ze nog steeds. Die houding zorgt voor een bolling van de bovenrug en meer moeite met de juiste strekrichting.”

Bron:
nu.nl

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers