Gescheurde meniscus goed behandelbaar met fysiotherapie

  • oktober 14, 2022

Onderzoek wijst uit: gescheurde meniscus net zo goed behandelbaar met fysiotherapie dan met operatie

In elke knie zitten er twee van: de meniscus. Bij een hogere leeftijd stijgt de kans op scheuren. Een operatie kan dat verhelpen, maar behandelen door een fysiotherapeut is even effectief, concludeert Julia Noorduyn uit haar promotieonderzoek.

Onderzoek van het OLVG in samenwerking met de VU wijst uit dat mensen met een degeneratieve scheur van de meniscus, die vaak voorkomt bij mensen boven de 45, net zo goed naar de fysio kunnen gaan als zich laten opereren in het ziekenhuis. Dit concludeert Julia Noorduyn (34), fysiotherapeut én bewegingswetenschapper, die onlangs op dit onderwerp gepromoveerd is. Ze volgde 321 patiënten gedurende vijf jaar. Volgens de promovenda heeft fysiotherapie de voorkeur, omdat het goedkoper en gezonder is en geen kans geeft op complicaties, zoals bij een operatie.

Wat is de functie van een knie en een meniscus in het bijzonder?

De knie is een wonderlijk gewricht, dat zorgt dat je je been kunt buigen en zo kunt lopen, fietsen en springen. Er komen, zeker als je springt, enorme krachten op te staan. Een knie bestaat uit vier banden, een knieschijf en twee meniscussen. De twee kruisbanden en de binnen- en buitenbanden zorgen voor de stabiliteit in de knie, zodat je goed kunt draaien. De meniscus, in elke knie twee, is een stukje maanvormig kraakbeen, met een rubberachtige structuur. Het functioneert als schokdemper en draaischijf tussen boven- en onderbeen. Dat laatste is nodig omdat het boven- en onderbeen niet goed op elkaar passen. Sporten, met veel draaibewegingen voor de knie, zoals voetbal, hockey, tennis en basketbal, zijn belastend voor de meniscus.

Wat is een degeneratieve scheur?

Naarmate we ouder worden, wordt de kwaliteit van de meniscus minder, waardoor die makkelijker kan scheuren. Vooral mensen van middelbare leeftijd en ouderen kampen ermee. Je hoeft er overigens geen last van te hebben. Op een MRI-scan zien we wel eens een scheur, zonder dat iemand daar last van heeft. Het is overigens niet bekend wat daarvan de reden is.

Wat is onderzocht?

Er is een groep van 321 meniscuspatiënten tussen de 45 en 70 jaar gevolgd over een periode van vijf jaar. Negen ziekenhuizen in het hele land werkten mee, waaronder het OLVG en het Amsterdam UMC. Het ene deel kreeg een kijkoperatie, waarbij het gescheurde gedeelte van de meniscus werd verwijderd. Zij waren ongeveer twee weken na de operatie weer redelijk op de been. De anderen kregen zestien behandelingen fysiotherapie, gedurende acht weken. Deze behandelingen bestonden uit balans- en krachtoefeningen om de stabiliteit van de knie te verbeteren en de spieren rond de knie te versterken.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Voor de behandeling zijn de beperkingen van de knie goed in kaart gebracht. Dat werd herhaald na drie en zes maanden, een jaar, twee jaar en vijf jaar. Er is voornamelijk gekeken naar het verschil tussen fysiotherapie en de operatie voor de ervaren kniefunctie bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als wandelen, hardlopen, sporten en lang staan. Er zijn twee en vijf jaar na behandeling röntgenfoto’s gemaakt, en daarnaast hebben de deelnemers vijf jaar lang trouw hun vragenlijsten ingevuld. Er is geen significant verschil ontdekt tussen de herstelresultaten van fysiotherapie en een operatie. Ze zijn even effectief. Wij vinden uiteraard dat fysiotherapie de voorkeur heeft. Het is niet alleen veel goedkoper voor de zorg, een operatie brengt ook altijd het risico van complicaties met zich mee. Daarnaast heeft bewegen ook positieve effecten op de algehele gezondheid.

Bron:
AD 14-10-202

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers