Fysio’s stoppen ermee

  • oktober 19, 2022

Fysio’s stoppen ermee: ‘Salarisverhoging niet mogelijk zonder bedrijf in gevaar te brengen

Steeds meer (jonge) fysiotherapeuten verlaten het vak. Omdat zorgverzekeraars te lage tarieven bieden, komen de therapeuten in problemen, zeggen ze. Nu er geen rekening gehouden lijkt te worden met de torenhoge inflatie ‘is de grens overschreden’.

Het verschil tussen kosten en opbrengst wordt nu zo groot dat je het als praktijkhouder niet meer kan opbrengen”, vertelt Cora Vermeulen, voorzitter van Verenigde Fysiotherapeuten Leiden (VFL), vanuit haar praktijk in Roelofarendsveen.

Geen loonsverhoging

Er is geen marge meer. We komen in feite onder de nul uit. Dat betekent dus dat je je personeel geen loonsverhoging kunt geven. Zij hebben geen perspectief en lopen weg, waardoor alles onderuit valt.”

Uit onderzoek van adviesbureau Gutpa, dat wordt gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), blijkt dat de kostprijs per fysiotherapiebehandeling op 43 euro uit zou moeten komen.

Salarissen

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid biedt voor het jaar 2023 onder andere een basistarief voor 30,68 euro per behandeling. Ook andere grote zorgverzekeraars zitten rondom dit bedrag. Dat betekent dat de salarissen soms zo laag liggen, dat jonge therapeuten elders werk zoeken, vaak omdat beroepen waar een mbo-diploma vereist is meer bieden.

Sinds 2006 is er in de zorg sprake van een zogeheten gereguleerde marktwerking. Dat betekent dat de zorgverzekeraar, die wordt ondersteund vanuit de politiek, bepaalt en de fysiotherapeut volgt. Je eigen gang gaan en prijzen vaststellen kan wel, maar dan dreigt de overeenkomst door de zorgverzekeraar te worden opgezegd en is er dus helemaal geen inkomen meer mogelijk.

Een pijnpunt is vooral dat er geen mogelijkheid is tot onderhandelen over het contract en daarmee dus de tarieven. Open gesprekken over de inhoud van het contract zijn er niet, dat maakt het heel lastig. Wij horen binnen onze eigen praktijk van onze jongste collega dat al verschillende van zijn studiegenoten besloten hebben de stap te maken om ander werk te gaan doen. Dat heeft te maken met salaris, maar ook met de administratieve druk. Naast dat de tarieven te laag zijn worden de administratieve regels steeds zwaarder. Omdat we vast zitten aan de tarieven, kan ik niet een salarisverhoging doorvoeren zonder het bedrijf in gevaar te brengen.”

Belastingbetaler

Om de sector gezond te houden, moet er meer geld worden vrijgemaakt. ,,Wat wij doen heet niet voor niets ‘eerstelijnszorg’’’. ,,Wij zorgen dat mensen zo snel mogelijk weer kunnen werken en sporten. Beide zijn uiteraard héél belangrijk. Iemand die arbeidsongeschikt is, vergroot de druk op zijn collega’s en kost ook nog eens veel geld voor zijn werkgever. Als je naar dat plaatje kijkt vervult de fysio een belangrijke rol, ook voor de belastingbetaler.”

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid reageert op de kwestie: ,,Wij zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd te kijken wat mogelijk is om de tarieven te verhogen. Omdat dit vrijwel automatisch betekent dat de premies voor aanvullende verzekeringen voor onze verzekerden hoger worden, gaan wij hier heel goed naar kijken. Als wij helemaal geen fysiotherapie meer kunnen aanbieden, is dat een onwenselijke situatie voor zowel de verzekerden als de fysiotherapeuten. Zorgmijding en gezondheidsverschillen voor mensen met een laag inkomen zijn dan het gevolg.

Bron:
AD 19-10-2022

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers