Waarom er deze keer tientallen miljoenen kunnen worden bespaard
Mensen met een collectieve basisverzekering zonder aanvullend pakket betalen vaak onnodig veel premie. Die groep kan in totaal 50 miljoen euro besparen, blijkt uit nieuwe berekeningen. Gemiddeld kunnen die collectief verzekerden jaarlijks 50 euro goedkoper uit zijn. Die besparing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.
Veel mensen sluiten bijvoorbeeld via hun werkgever een collectieve verzekering af, omdat ze denken dat ze juist goedkoper uit zijn vanwege de zogenoemde ‘collectiviteitskorting’. De overheid schroeft die kortingen in 2020 terug van 10 procent naar maximaal 5 procent. Uit een nieuw onderzoek van vergelijkingsite Independer blijkt dat mensen die zelf zoeken naar een voordelige ‘gewone’ basiszorgverzekering in 2019 gemiddeld vijf tientjes kunnen besparen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevestigt de uitkomsten van het onderzoek van de vergelijker. “Het hoeft echt niet zo te zijn dat een collectieve verzekering goedkoper is. Sterker nog, vaak ben je goedkoper uit als je een zorgverzekering afsluit waarvan geen collectieve variant is,” verklaart woordvoerder van de NZA Erik Bloem. “Het loont om over te stappen voor tussen de 72 en 90 procent van de verzekerden.”
Bijna twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen via de werkgever. Van deze groep heeft bijna 11 procent alleen een basisverzekering. “Maar er zullen zeker ook mensen zijn met een aanvullende verzekering die beter over kunnen stappen als zij kiezen op prijs,” benadrukt onderzoeker Ramsis Croes van de NZA.
Uit eerder onderzoek bleek dat liefst 90 procent van de mensen niet wist dat die kortingen worden teruggeschroefd van 10 naar 5 procent. De komende dagen maken alle verzekeraars hun nieuwe premies bekend. Misschien is het voor u ook aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief.