Zorgpolissen 2015: de verschillen zijn groter dan ooit

  • november 19, 2014

De drie grootste autoriteiten op consumentengebied komen voor het eerst met een nadrukkelijke oproep: kies je ziektekostenverzekering voor 2015 zorgvuldig. Dit jaar zijn de verschillen groter dan ooit: qua premie, dekking en vergoedingen. En dus doen consumenten er goed aan om zich te verdiepen in hun polis, stellen de Autoriteit Financiële Markten, Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het overstappen is voor ons geen doel op zich, maar we willen wel dat mensen zich op z’n minst erin verdiepen. Om consumenten een handje te helpen zich te verdiepen in hun zorgpolis, lanceren de toezichthouders vandaag een stappenplan op de overheidswebsite Consuwijzer.nl.

Uit onderzoek blijkt dat nu al drie op de vijf consumenten door de bomen het bos niet meer ziet. Derhalve blijven zij maar ‘op hun handen zitten’. Volgens de waakhonden is de afgelopen 3 jaar een ruime meerderheid niet overgestapt, laat staan dat men de moeite nam om zich te oriënteren op een andere zorgverzekering.

Bang
Argumenten om het niet te doen, zijn vaak: het kost te veel tijd, er zit te weinig prijsvoordeel in, of mensen zijn bang dat ze slechter af zijn. ‘Begrijpelijk, maar toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn’, zegt Maarten Ruys van de NZa. ‘Het overstappen is voor ons geen doel op zich, maar we willen wel dat mensen zich op z’n minst erin verdiepen’, aldus Ruys.

En er valt ook wel wat te besparen; vorig jaar stapte zo’n 6 procent van de verzekerden over. Bij elkaar hebben deze overstappers meer dan 50 miljoen euro bespaard. ‘Er valt dit jaar echt wat te kiezen’, vertelt Anita Vegter van ACM.

Onafhankelijk
Niet alle consumenten blijken er gerust op te zijn dat vergelijkers betrouwbaar en onafhankelijk zijn. Niet terecht, concludeert de toezichthouder AFM. De grote vijf zijn betrouwbaar.

www.independer.nl
www.consumentenbond.nl
www.zorgkiezer.nl
www.zorgverzekeringvergelijken2015.nl
www.zorgwijzer.nl

Bron Ad.nl

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers