Openheid over winsten zorgverzekeraars

  • september 30, 2014

De zorgpremies moeten omlaag bij de zorgverzekeraars die grote winsten boeken. PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester pleit daar vandaag voor.

Bouwmeester belooft de zorgverzekeraars complimenten en een grote bos bloemen als ze voor 19 november zelf de premies verlagen. Doen ze dat niet, dan gaat Bouwmeester een initiatiefwet indienen die de verzekeraars verplicht om volledig transparant te zijn over wat ze doen met hun winst. Bouwmeester zegt dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving bij omroep WNL.

Onduidelijk
Nu is het nog zo dat niet duidelijk is wat de verzekeraars precies doen met hun winst als die uitstijgt boven de buffer die ze van De Nederlandsche Bank moeten aanhouden. Niet duidelijk is welk deel ervan wordt geïnvesteerd in betere zorg, wat naar een lagere premie gaat of wat anderszins wordt besteed.

Bouwmeester wil vooral dat dat inzichtelijk wordt voor burgers. Als verzekeraars meer in kas hebben dan wettelijk nodig is, moet dat geld deels terug naar de premiebetaler, aldus de PvdA. Als de zorgverzekeraars zelf niet meewerken wil Bouwmeester mogelijk een heffing instellen die de winsten afroomt.

Doorn in het oog
De hoge winsten van verzekeraars is ook de Consumentenbond een doorn in het oog. De bond onderzocht daarom de financiën van de vier grote zorgverzekeraars en zag astronomische bedragen in hun spaarpotten zitten.

Bijna tien miljard euro, zoveel hebben CZ, Menzis, VGZ en Achmea samen aan reserves. Dat is 5,8 miljard meer dan ze wettelijk verplicht zijn. Met dat soort bedragen kunnen ze de zorgpremie makkelijk verlagen, stelde de Consumentenbond eind september.

‘Niet in één keer’
Verschillende zorgverzekeraars stelden toen in reacties aan het AD te proberen de premie in elk geval te verlagen, dan wel een stijging te dempen.

Een woordvoerster van CZ stelde ‘de extra spaarpot’ niet eenmalig en in één keer te kunnen teruggeven. ‘Dan hebben we voor 2015 wel een lagere premie, maar hoe zit het dan de jaren erna? Het is absoluut niet gezegd dat we dan ook weer positieve resultaten behalen. Wij kiezen daarom voor het uitsmeren van premieverlagingen over een paar jaar. Daarnaast moeten we ook rekening houden met tegenvallers.’

Een woordvoerder van Menzis gaf aan: ‘Als we precies op de norm zitten van wat we in onze reserves moeten hebben, dan worden we al bijna onder curatele gesteld. Eén financiële misser en we zitten eronder. Dan kijkt DNB (De Nederlandsche Bank, red.), onze toezichthouder, met alles mee. Bovendien klinken die bedragen als miljarden in absolute aantallen enorm. Maar stel dat er een epidemie uitbreekt zoals ebola, dan zijn onze reserves binnen drie maanden op. Daarom bouwen we een extra buffer in. Wat we daar bovenop nog overhouden, gebruiken we voor de zorgpremie. Vorig jaar is 170 miljoen euro teruggegeven. Dat bracht een verlaging van 126 euro op de premie met zich mee.’

Bron: Ad.nl

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers