Medical taping

  • mei 27, 2014

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea door chiropractor en kinesioloog Kenzo Kase.  Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en activiteit van je spieren uiterst belangrijk  is om de gezondheid hiervan te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloedsomloop en de lichaamstemperatuur. Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in deze functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.

Door de tape kun je normaal blijven bewegen, waardoor het vermogen tot zelfherstel van ons eigen lichaam optimaal kan worden benut. Anders gezegd Medical Taping ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder normale omstandigheden zelf zou doen.

Een gezonde gewrichtsband geeft steun in een bepaalde richting tijdens het bewegen. Bij een blessure heeft het lichaam soms wat ondersteuning of steun nodig zodat bijvoorbeeld een gewrichtsband of spier niet volledig belast wordt maar dat het gewricht toch in beweging kan blijven. Op die manier kan een structuur herstellen zonder dat deze steeds overbelast wordt.

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook bloeduitstortingen), houdingscorrecties, behandelingen van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis/of golfelleboog). Ook reflexmatige beïnvloeding van zenuw(banen), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals preventief tapen om het ontstaan van blessures te voorkomen.

Tegenwoordig zien we bij steeds meer sporters, zowel op professioneel als op amateurniveau, dat ze gebruik maken van deze vormen van tape. Hieronder ziet u een groot aantal sporters met daarbij zichtbaar de verschillende mogelijkheden van de tape. De tape is toepasbaar ter ondersteuning of sturing op bijna elk gewricht.

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers