Dry needling

Dry needling is een behandeling, welke zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde acupunctuurnaalden, op specifieke plaatsen. Deze plaatsen worden ‘triggerpoints’ genoemd. In de volksmond zouden dit ook ‘knopen’ genoemd kunnen worden. Dry needling is een ‘droge’ techniek, wat betekent dat er geen vloeistoffen worden ingespoten.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren met deze methode kunnen behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren rond de wervelkolom. Om het behaalde resultaat te behouden krijgt u gerichte oefeningen mee. Dry needling kan bijna door het gehele lichaam worden toegepast, zolang het maar spieren betreft die voor de klachten zorgen. Zelf hebben we veel ervaring in het behandelen middels dry needling van schouderklachten, beenpijn, tennisarmen en kaakklachten.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed uitoefenen op de ‘energiestroming’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld op het eerder genoemde triggerpoint.

Wat is een ‘triggerpoint’ ?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek (knoop) in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn kan veroorzaken.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ of drukgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u zich gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers