(Complexe) schouderklachten

Waarom geeft het schoudergewricht vaak klachten?

Het schoudergewricht is misschien wel het mooiste gewricht van het lichaam. Tegelijkertijd is het ook een kwetsbaar gewricht, omdat we er vaak te veel van vragen. Het gewricht is bijzonder beweeglijk, maar aangezien er ook allerlei krachtsinspanningen mee gedaan moeten worden, moet het ook redelijk stabiel zijn. Het is het enige gewricht waar uitlopers van spieren in de vorm van pezen in het gewricht zelf doorlopen. Dit is bedoeld om het gewricht nog enigszins stabiliteit te geven. Helaas is het echter ook vaak een reden voor overbelasting blessures. Daarnaast kan het slijmbeurs in het schoudergewricht ook vaak een bron van irritatie zijn.

Zodra het schoudergewricht in beweging is, verandert voortdurend de stand en de positie van het schouderblad. De bewegingen en positionering van het schouderblad zijn erg belangrijk voor het maken van de juiste bewegingen binnen de schouderregio. De samenwerking tussen schouderblad en schoudergewricht moet dan ook wel op de juiste manier op elkaar afgestemd zijn. Vanuit gewoontes, werkactiviteiten, sport of simpelweg door pijn, is het niet altijd even makkelijk om dit goed op elkaar af te stemmen. Daarnaast wordt het schoudergewricht ook nog beïnvloed door bewegingen van het sleutelbeen.

Bij het ouder worden van de mens verandert zelfs enigszins het vermogen rechtop te staan of te lopen, wat weer direct gevolgen heeft voor mogelijke overbelasting van het schoudergewricht.

Fysiotherapeutische behandeling

Wij zijn in ieder geval dolenthousiast over de mogelijkheden die we hebben om te komen tot een juiste analyse van uw specifieke schouderprobleem! De therapeutische interventie kan zeer divers zijn: soms zijn we bezig met het opnieuw stabiliseren van het schoudergewricht en een andere keer ligt het accent juist weer meer op de beïnvloeding van de bewegingen van het schouderblad. De éne keer zijn we bezig om overbelasting te voorkomen en een andere keer willen we de doorbloeding rond de schouder juist weer verbeteren. Wat voor u telt, is dat wij u in verreweg de meeste gevallen weer prima op weg kunnen helpen.

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers