Behandeling kniebandletsel

Door de bouw en functie is het kniegewricht een zeer kwetsbaar gewricht. Door veel factoren kan het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid van de knie verstoord worden. Als de belasting hoger wordt dan de belastbaarheid ontstaan er klachten.

Veel voorkomende aandoeningen zijn:

 • meniscusletsel,
 • kniebandletsel.

Meniscusletsel

Het boven-, en onderbeen scharnieren in de knie op twee gewrichtsvlakken. Deze gewrichtsvlakken worden ieder bedekt met een halvemaanvormige structuur van vezelig kraakbeen. Deze structuren worden de binnen,- en buitenmeniscus genoemd.

De meniscus heeft drie functies:

 • Het vergroten van de gewrichtsvlakken;
 • Schokdemper;
 • Het versoepelen van de rol- en glijbeweging in de knie.

De meeste letsels aan de meniscus ontstaan als het lichaam draait en de voet geblokkeerd wordt. Hierdoor komt de knie in een uiterste stand en komen er abnormaal grote krachten op de menisci waardoor deze kunnen scheuren. Als er een stukje van de meniscus beschadigd is, kan de knie op slot raken. De knie kan dan zowel actief als passief niet meer worden bewogen. Dit wordt veelal als zeer pijnlijk ervaren. Bij een gescheurde meniscus zijn de klachten afhankelijk van de grootte en de plaats van de scheur. Een veel voorkomende klacht is dat men het gevoel heeft heel even door de knie zakken. Meestal is het maken van een MRI opname voldoende, maar soms moet er een operatie aan te pas komen om een duidelijke diagnose te kunnen stellen. Bij deze operatie wordt er direct gekeken of de meniscus gelijmd kan worden of (gedeeltelijk) zal moeten worden verwijderd. Tegenwoordig kiest men er ook vaak voor het natuurlijk herstel af te wachten. Meniscusletsel gaat bijna altijd gepaard met bandenletsel.

Kniebandletsel

De banden in de knie geleiden de gewrichtsbeweging en zorgen voor stabiliteit. Er zijn in de knie vier hoofdbanden:

de mediale (aan de binnenzijde gelegen) banden; (rood)
de laterale (aan de buitenzijde gelegen) banden; (roze)
de voorste kruisband; (geel)
de achterste kruisband. (blauw)

Letsel aan de mediale banden (aan binnenzijde van de knie) is naast meniscusletsel de meest voorkomende aandoening aan de knie. Letsel ontstaat door bijvoorbeeld hard in de grond schoppen, tegen een geblokkeerde bal trappen of tijdens skiën wegdraaien van het bovenbeen terwijl het onderbeen gefixeerd blijft aan de grond. De mediale banden kunnen te ver gerekt worden of zelfs scheuren. Deze aandoening is heel goed door de fysiotherapeut te behandelen en er is vaak geen operatie noodzakelijk.

Letsel aan de laterale banden (aan de buitenzijde van de knie) komt veel minder regelmatig voor en komt meestal alleen voor met meniscus of kruisband letsel. Een grondig onderzoek is bij dit letsel vereist. Het letsel aan de buitenband zelf kan goed door de fysiotherapeut behandeld worden.

Letsel aan de voorste kruisband komt vaak voor bij wintersporters. Door het scheuren van de kruisband word de knie instabiel en dit kan de beschadiging van de meniscus bevorderen. Bij 10 tot 20 procent van de gevallen is een kruisband plastiek direct nodig; in de rest van de gevallen hoeft niet meteen geopereerd te worden. Een voorste kruisbandletsel heeft een lange revalidatie tijd en een intensieve begeleiding van de fysiotherapeut nodig om tot een zo goed mogelijk herstel te kunnen komen. Tijdens de revalidatie wordt er mogelijkerwijs een brace gedragen om de knie zo goed mogelijk te ondersteunen. Vaak kan door de bovenbeen spieren intensief te trainen een operatie overbodig gemaakt worden.

Letsel aan de achterste kruisband komt zeer weinig voor. Letsel aan de achterste kruisband ontstaat door een harde klap tegen de voorkant van de knie. Door het scheuren van de kruisband word de knie zeer instabiel aangezien de achterste kruisband gezien kan worden als het draaipunt van de knie. Net als bij letsel aan de voorste kruisband is hierbij een zeer intensieve revalidatie nodig en soms een operatie.

Wat kunt u zelf doen?

Nadat u de knie verdraaid heeft moet u letten op het volgende. Kunt u na het trauma uw been nog helemaal strekken, en er met uw volle gewicht op staan en kunt u dat de volgende dag ook nog, dan valt de blessure waarschijnlijk wel mee. Is de pijn direct na het trauma zeer heftig en wordt de knie snel dik (binnen 20 – 30 min) dan is een deskundig oordeel vrijwel altijd gewenst. Is er op dit moment geen arts of fysiotherapeut aanwezig, koel de knie zelf dan zo snel mogelijk met een zak ijs of een coldpack. Hou de pakking er minstens 30 minuten op en doe er wel een theedoek tussen! Dit vermindert de zwelling en vergemakkelijkt later de diagnose. De knie blijft als hij niet al te dik is ook beter beweeglijk. Dit is belangrijk voor het latere herstel.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut richt zich op de volgende punten.

 • Stellen van een zo juist mogelijke diagnose,
 • Verminderen van de pijn,
 • Verminderen van de zwelling,
 • Het behouden van de spierkracht,
 • Het vergroten van de beweeglijkheid,
 • Het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit.

Behandeling kniebandletsel

Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie kan helpen bij kniebandletsel?

 

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers