Behandeling slijmbeursontsteking (bursitis)

Op plekken in ons lichaam waar delen veel over elkaar heen wrijven, hebben we ‘slijmbeurzen’ zitten. Dit zijn zakjes met een slijmerig vocht. Ze bevinden zich in het bindweefsel rond veel gewrichten en beschermen de gewrichten tegen te veel wrijving.

Bovendien kunnen de vliezen in een slijmbeurs extra vocht aanmaken om te beschermen bij infecties, verwonding, druk of reuma. Door dat extra vocht zwelt zo’n slijmbeurs (oftewel bursa) op. Dat veroorzaakt pijnlijke gewrichten en dan spreekt men van een bursitis oftewel een slijmbeursontsteking.

Een bursitis doet zich voor bij infectie, reuma of jicht, en verwondingen. De slijmbeurzen zwellen op als bescherming tegen deze gevaren. Het komt veel voor bij grote gewrichten zoals de enkel of de schouder, maar ook elders in het lichaam kunnen slijmbeursontstekingen voorkomen. Veel knielen kan ook een bursitis bij de knie tot gevolg hebben, maar ook kalkafzettingen kunnen een oorzaak zijn; kalkafzettingen op de pezen bij een gewricht veroorzaken een ontsteking die zich uitbreidt naar een slijmbeurs in de buurt.

Een bursitis geneest meestal met rust, gedoseerde beweging en het vermijden van ie belasting van het gewricht die de aandoening veroorzaakt heeft. Als herstel uitblijft moet het gewricht onderzocht worden op inwendige afwijkingen.

Behandeling slijmbeursontsteking (bursitis)

Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie kan helpen bij slijmbeursontsteking (bursitis)?

 

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers