Een DHS wordt geplaatst bij een bepaald type “gebroken heup”, wanneer het dijbeen (femur) breekt op het brede deel vlak voor de dijbeenhals (collum). Zie figuur rechts, het rode lijntje. Men spreekt dan van een subtrochantere femurfractuur.
De DHS bestaat uit twee componenten. We onderscheiden een stevige schroef die vanaf de zijkant in de kop van het bovenbeen geplaatst wordt en een plaat die op de schroef aangrijpt en het geheel aan de schacht van het bovenbeen fixeert. Het speciale kenmerk van een DHS is de mogelijkheid van de kopschroef om te glijden en dus iets te bewegen in de plaat. Dit is een enorm voordeel vanuit biomechanisch standpunt en voorkomt zeer vervelende en ernstige complicaties.
De ingreep wordt uitgevoerd op de tractietafel. Dit is een speciale orthopedische operatietafel. Hierdoor kan de breuk goed gepositioneerd worden. De operatie gebeurt via een incisie die ongeveer 15-20 cm lang is en die zuiver lateraal (d.w.z. aan de buitenkant van de dij) gelegen is. De operatieduur bedraagt ongeveer 45 minuten.
Het postoperatief verloop wordt vooral bepaald door de botkwaliteit van de patiënt, de stevigheid van de fixatie en de conditie van de patiënt. Meestal kan de patiënt de dag na de ingreep gemobiliseerd worden in een stoel, maar soms is eerst een periode van bedrust nodig. Bijna steeds geldt dat de eerste zes weken met een loophulpmiddel gelopen moet worden (elleboogskrukken, rollator, etc.). In principe blijft de patiënt in het ziekenhuis totdat de wond voldoende hersteld is (meestal twee weken) en daarmee het acute van de medische situatie voorbij is. Afhankelijk van de aanwezigheid van thuiszorg kan de patiënt dan naar huis of wel gaat hij / zij voor een periode naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis.
Bron:
Elisabeth Ziekenhuis, Ukkel (Belgie)
Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie kan helpen bij dynamic hip screw?
Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken
© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers