Behandeling aspecifieke rugklachten

Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied rondom de lumbale wervels, het heiligbeen en het staartbeen (het onderste deel van de wervelkolom). De oorzaak van de pijn is niet bekend. Het grootste deel van de patiënten dat te maken heeft met rugklachten heeft een aspecifieke diagnose. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aantoonbare oorzaak is voor de pijn. Aspecifieke lage rugklachten behoren in Nederland tot de meest voorkomende klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. In de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten echter langer dan spreekt men over chronische lage rugklachten. Deze groep patiënten vormt in Nederland een groot maatschappelijk probleem. Dat wil zeggen dat er veel mensen thuis zitten met rugklachten die niet in staat zijn hun werk goed uit te voeren en die daardoor in de ziektewet terecht gekomen zijn. De klachten zijn voor de patiënt erg vervelend. Men voelt zich ziek, heeft pijn, maar er kan niet worden aangetoond wat de oorzaak hiervan is. Omdat er geen duidelijke oorzaak voor het ziektebeeld is aan te tonen, kan men de patiënt vaak ook niet gericht behandelen.

Oorzaken

  • Gedragsmatige oorzaken,
  • Psychosociale oorzaken.

Gedragsmatige oorzaken

Voor de aspecifieke lage rugklachten is geen lichamelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak is een verkeerde houding de oorzaak van de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat een persoon een verkeerde manier van bewegen of belasten heeft. Indien iemand in zijn dagelijks werk op een verkeerde manier tilt, wordt de rug verkeerd belast.

Psychosociale oorzaken

Men ziet vaak dat de oorzaken van de lage rugklachten ook op het psychische vlak liggen. Psychische factoren kunnen een klacht in stand houden, verergeren en zelfs laten ontstaan. Als iemand niet lekker in zijn vel zit kan dit invloed hebben op zijn psychische gesteldheid. Hierdoor kan er een te hoge spierspanning optreden in het lichaam waardoor er klachten ontstaan. Aanhoudende stress zorgt voor een langdurige hyperactiviteit van het lichaam. Dit kan gevolg hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke belastbaarheid van de persoon.

Daarnaast kunnen de negatieve aspecten die de aandoening met zich meebrengt ook een oorzaak zijn voor verergering van de klachten. In een later stadium kunnen, bijvoorbeeld, slapeloosheid, depressie en sociale isolatie ervoor zorgen dat de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de persoon nog verder achteruit gaat. De patiënt komt op een dergelijk moment in een vicieuze cirkel terecht.

Behandeling

Zoals al eerder vermeld is er geen soort standaardbehandeling voor aspecifieke lage rugklachten. De behandeling moet per persoon aangepast worden. De behandeling van aspecifieke lage rugklachten is onder te verdelen in verschillende onderdelen:

  • Ontspanningstherapie
  • Spierversterkende oefeningen
  • Stress reductie
  • Houdinginstructies en oefeningen.

De behandeling van aspecifieke lage rugklachten is vaak niet alleen fysiotherapeutisch. In sommige gevallen werkt de fysiotherapeut samen met andere disciplines. Onder andere omdat er mogelijk een sterk psychologisch aspect meespeelt bij het ontstaan van de klachten.

Ontspanningstherapie

Deze therapie vorm is er om te zorgen dat de patiënt zelf leert om te gaan met de spanning in zijn of haar lichaam. Het is vaak zo dat een patiënt niet weet hoe hij of zij zichzelf goed en effectief kan ontspannen. Ontspanning heeft als gevolg dat de spier gedurende een korte dan wel langere tijd minder aangespannen wordt. Dit heeft als effect dat de doorbloeding in de spier kan toenemen. Dit heeft op zijn beurt weer het effect dat de afvalstoffen in de spier kunnen worden afgevoerd en de voedingsstoffen kunnen worden aangevoerd. Daarnaast heeft ontspanning ook effect op het geestelijke niveau. Ontspanning neemt vaak een soort gevoel van rust met zich mee. Ook dit kan een positief effect op de patiënt hebben. De ontspanningstherapie kan zich toespitsen op het gehele lichaam maar ook op een bepaald gedeelte van het lichaam.

Spierversterkende oefeningen

Deze oefeningen zijn bedoeld om de spieren zodanig te versterken dat de belastbaarheid tijdens de dagelijkse activiteiten vergroot. Hierdoor kan de persoon meer aan zonder last te krijgen van de desbetreffende aandoening. Ook worden er spieren getraind die bepaalde functies kunnen overnemen of kunnen ondersteunen.

Stressreductie

Stress is een van de grootste oorzaken van het ontstaan van hogere spanningen in het lichaam. Stress geeft een verhoogde spanning in de spieren. Deze spanning kan niet veel kwaad als hij maar niet al te lang aanhoudt. In bepaalde omstandigheden is er echter zodanig veel stress dat men niet echt goed meer tot rust kan komen. In dergelijke gevallen kan stress tot klachten in het lichaam leiden. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen zijn vergevorderde vormen van stress. Het is belangrijk aandacht te besteden aan stress gedurende de behandeling.

Ergonomie/houding

Als men gedurende de uitvoering van het beroep een verkeerde houding aanneemt kan dit vergaande gevolgen hebben. Door bijvoorbeeld het beeldscherm van de computer op een verkeerde plek te laten staan, of door een verkeerde zithouding kunnen allerlei klachten ontstaan. Daarom is de inrichting van de werkplek zeer belangrijk. Maar niet alleen de inrichting van de werkplek is belangrijk, het is uiteraard ook van belang hoe u bepaalde huishoudelijke activiteiten uitvoert.

Behandeling aspecifieke rugklachten

Wilt u meer weten over hoe fysiotherapie kan helpen bij aspecifieke rugklachten?

 

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers