Meer nieuwe heupen en knieën laatste 3 jaar

  • januari 8, 2015

Het aantal ouderen dat een heupprothese of een kunstknie krijgt, is de afgelopen 3 jaar met 14 procent gestegen. Maar ook steeds meer jongere mensen worden geopereerd vanwege slijtage in de gewrichten, veelal als gevolg van obesitas. “Heerlijk dat je ineens weer op je linkerzij kunt slapen!”

Donna Freedman (63) kreeg haar nieuwe heup afgelopen zomer. Tot die tijd leefde ze met pijn, door slijtage in het gewricht. Hoe die slijtage is ontstaan, is onduidelijk. Het kan heel goed komen door de enkel die ze tientallen jaren geleden op twee plekken brak en waardoor ze de afgelopen jaren mank liep. “En ik heb 25 jaar een cateringbedrijf gehad, dat is zwaar geweest.”

De Amsterdamse liep veel te lang door met de pijn in haar heup: de slijtage werd door haar huisarts aangezien voor een slijmbeursontsteking. “Het leek er eerst op dat ik spierpijn had door het mank lopen. De fysiotherapie die daarop volgde, hielp niet. “De pijn werd steeds erger. Het was verschrikkelijk. Ik lag ’s nachts wakker van de pijn en ging steeds manker lopen.”

Uiteindelijk vertelde de orthopeed van de kliniek waar ze belandde, dat ze een nieuwe heup kon krijgen. Binnen 6 weken. De operatie verliep goed, al had Freedman wel stress omdat de operatie in Rotterdam plaatsvond, terwijl ze in Amsterdam woont en omdat ze alles zelf moest regelen. De kliniek had namelijk verzuimd om nazorg te leveren, waardoor ze zelf moest zorgen voor alle hulpmiddelen, zoals een in hoogte verstelbaar bed en een sokkenaantrekker.

Freedman is één van de vele Nederlanders die de afgelopen jaren een kunstheup kregen. Het aantal mensen dat voor de eerste keer een kunstheup kreeg, groeide van 22.932 in 2010 tot 25.642 in 2013. “En het aantal blijft toenemen,” zegt directeur Chris van der Togt van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

De NOV verwacht de komende 15 jaar een verdubbeling van het aantal heupoperaties. Ook het aantal mensen met een knieprothese zal nog jaren toenemen. In 2013 kregen 24.091 mensen een nieuwe knie, 4500 meer dan in 2010. De stijging hangt samen met de vergrijzing en anderzijds een actievere levensstijl van ouderen. Niet meer de trap op kunnen omdat de heup pijn doet, is geen optie.

“Mensen moeten wel realistisch blijven,” zegt orthopeed Henk Koot van het Máxima Medisch Centrum. “Ik had een mevrouw die nóg een keer naar Santiago de Compostela wilde lopen als ze een kunstknie kreeg. Dat gaat niet lukken. Maar langer zelfstandig wonen wel.”

Freedman is met haar 63 jaar een relatief jonge patiënte: de gemiddelde leeftijd waarop iemand een kunstheup krijgt is 67 jaar, maar ook 80-plussers worden de laatste jaren voorzien van nieuwe gewrichten. Koot: “De operatietechniek is zoveel verbeterd dat je dat nu veilig kunt doen, 10 à 20 jaar geleden was dat nog te riskant.” Ook de revalidatie is geperfectioneerd. Een nieuwe heup betekende 10 jaar geleden 2 weken ziekenhuis, nu nog maar 3 dagen.

Volgens de NOV is ernstig overgewicht vaak de reden van artrose (gewrichtsslijtage) op jongere leeftijd. Orthopeed Koot: “Bij beginnende klachten helpt het enorm om af te vallen. Het is eerst gewicht verliezen en pas later een nieuwe knie, vertel ik dan de patiënt. Mensen weten dan waar ze het voor doen.” Bij Donna Freedman gaat die vlieger niet op. “Ik ben iets te zwaar, maar ik heb geen extreem overgewicht.”

Kosten
Gemiddeld kost het aanmeten van een heup 9000 euro en een knie 8000 euro. De totale kosten van de knie- en heupoperaties bedragen een half miljard euro per jaar. Dat is inclusief de kosten van de revisies: vernieuwing van een eerder aangebracht kunstgewricht.

Na 10 jaar wil ook een nieuwe heup het namelijk nog weleens begeven. Vorig jaar kregen 5700 mensen voor de tweede keer een nieuwe knie of heup, of werd er een onderdeel vervangen.

De NOV wil de komende jaren orthopeden blijven opleiden om de groeiende vraag aan te kunnen. Volgens de vereniging wijken patiënten uit naar het buitenland om de wachttijden van enkele weken te omzeilen.

Het kost wat, maar dan heb je ook wat, zo blijkt uit het relaas van Donna Freedman. “Het is een enorme opluchting dat de pijn nu weg is. Ik ga drie keer in de week naar de fitness hier om de hoek. Dat is fantastisch, ook omdat mijn programma is samengesteld in overleg met de fysiotherapeut.”

Bron AD.nl

Behandeling veel voorkomende aandoeningen | Privacy policy | Afspraak maken

© Fysiotherapie Spijkenisse - Fotografie: Romy Koppers